rozkład wielomianu
Matej: x3+x2−2x−1 rozkład wielomianu na czynniki.
Wychodzi mi x2(x+1)−2(x+1)
(x+1)(x2−2) = (x+1)(x−√2)(x+√2)
27 kwi 15:33
Jack:
1) Czemu wklejasz zadanie 2 razy ?
2)
−2x−1 ≠ −2(x+1)
takze cos Ci nie wyszlo.
27 kwi 15:37
Jack:
Na podstawie twierdzenia o pierwiastkach wymiernych −
szukamy pierwiastkow wsrod −1, 1
w(−1) = −1 + 1 + 2 − 1 = 1 ≠ 0
w(1) = 1 + 1 − 2 − 1 = − 3 ≠ 0
zatem pierwiastkow wymiernych nie ma
pozostaja wzory Cardano.
27 kwi 15:42
Matej: mój błąd x3+x2−2x−2
27 kwi 16:12
PW: A takie to banał:
x2(x+1)−2(x+1)=(x+1)(x2−2)=(x+√2)(x+1)(x−√2).
27 kwi 17:16