rachunek prawdopodobieństwa
Moska:

Wiadomo, że P(A' n B') = 1/3, P(A)=1/3 i P(A n B)= 1/4. Prawdopodobieństwo zdarzenia A' n B
jest równe:
A. P(B)
B. P(A)
C. P(A n B)
D. P(A u B)
Poprawna odpowiedź:A .
P(A' n B') = P(A u B) ' = 1 − P (A u B) ' = 1/3
P(A u B) = 1 − P(A u B)' = 1 − 1/3= 2/3
P(A u B) = P(A) + P(B) − P(A n B)
P(A u B) = 1/3 + P(B) − 1/4 = 2/3
P(B) = 7/12
P(A' n B) = P(B) − P(A n B) = 7/12 − 1/4 = 1/3
Wychodzi mi odpowiedź B. Robię po drodze błąd czy jest błąd w odpowiedziach?
27 kwi 09:06
Moska:

rysunek dla A ' n B
A' na czerwono, B na zielono
27 kwi 09:08
ite:
Z obliczeń też wyszła mi odpowiedź B.
Sprawdziłam jeszcze w inny sposób. Zgodnie z prawidłową odpowiedzią P(A' ∩ B) = P(B).
Z tego wynika, że B⊆ A' , więc B∩A=∅.
A to jest niemożliwe, bo z warunków zadania P(A ∩ B)= 1/4. Czyli odpowiedź A daje sprzeczność.
? ? ?
może ktoś jeszcze się wypowie
27 kwi 11:09
Blee:
Korzystamy z 1 = P(AuB) + P(A'nB')
Czyli P(AuB) = 2/3
Czyli P(B) = 2/3 − 1/3 + 1/4 = 7/12
Natomiast P(A'nB) = P(AuB) − P(A) = 1/3 = P(A)
Odp. B
27 kwi 12:58
Adamm: Dlaczego niby B⊂A' ?
27 kwi 14:49
Adamm: to że B⊂A', to nie musi być prawda
27 kwi 14:54
ite:
a możesz narysować diagram z taką sytuacją, kiedy to nie jest prawdą?
nie umiem tego sobie wyobrazić
27 kwi 15:03
Adamm:
Właśnie dlatego takie diagramy są mylące
Ty się powołałaś pewnie na to że jeśli P(A∩B)=0 to A∩B=∅, a to nie jest prawda
27 kwi 15:04
ite: w taki sposób to widziałam,
czyli może być tak, że prawdopodobieństwo P(A∩B)=0 jest zerowe,
a ta część wspólna (tych zbiorów) nie jest zbiorem pustym?
27 kwi 15:21
Adamm:
Oczywiście że tak
27 kwi 15:54
Adamm:
Przykład
mamy odcinek [0, 1]
mierzymy prawdopodobieństwa na skończonych sumach rozłącznych przedziałów,
i prawdopodobieństwo takiej sumy to suma długości wszystkich przedziałów
z których się on składa
jeśli traktować punkt jako przedział, to widzimy że prawdopodobieństwo
odpowiadające punktowi wynosi 0
27 kwi 16:05
Adamm:
Może kiedyś słyszałaś coś takiego.
Wybieramy punkt z odcinka [0, 1], jakie jest prawdopodobieństwo że nasz punkt będzie
liczbą wymierną?
27 kwi 16:16
ite:
nie wiem,
jakie będzie?
27 kwi 16:24
Blee:
ite ... to może krok wcześniej ... z odcinka [0;1] wybierasz dowolny punkt, jakie jest
| | 1 | |
prawdopodobieństwo, że będzie to x = |
| ? |
| | 2 | |
27 kwi 16:31
ite:
żadne czyli zero, i tak dla każdej liczby z tego odcinka
a jednocześnie któraś zostanie wylosowana
27 kwi 16:36
Adamm:
Takie prawdopodobieństwo będzie równe zero, ale to już wykracza poza naszą rozmowę
27 kwi 16:41
Adam:
Ten przykład był w sumie zbyt trudny, proponuję taki.
Mamy np. monetę.
Ta moneta jest tak zrobiona żeby zawsze wypadała reszka.
Wtedy prawd. orła jest równe 0.
Czyli widzimy że prawd. jest zerowe, ale sam zbiór jest niepusty
27 kwi 23:24
Moska: serdecznie dziękuję Wam za pomoc
28 kwi 18:50