krawędzie skośne czworościanu foremnego
jacuśplacuś: Co to są i jak narysować krawędzie skośne czworościanu foremnego?
27 kwi 00:55
jacuśplacuś: Mam takie zadanie:
Do gry planszowej używana jest kostka w kształcie czworościanu foremnego, którego krawędź ma
długość 2 cm. Wyznacz odległość między środami skośnych krawędzi tego czworościanu.
27 kwi 00:56
Eta:

skośne krawędzie to AB i CS
| | a√3 | |
|DC|= |
| dla a=2 |DC|=√3 |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔDCE
d
2=
√32−1
2
to
d=√2
27 kwi 01:18
jacuśplacuś: dziękuję, życie mi ratujesz!
27 kwi 01:39