Wyznacz zbiór wszystkich wartości paramteru m, dla których ten wielomian ma 2 pi
XczyY: Proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania.
Dany jest wielomian w(x)= x
4 −(m−2)x
2 + m.
Wyznacz zbiór wszystkich wartości paramteru m, dla których ten wielomian ma 2 pierwiastki.
t=x
2
t>0
Δ=0 <−− dla Δ=0 równanie będzie mieć jedno podwójne rozwiązanie dla t>0 czyli dwa rozwiązania
dla x
2
Obliczam Δ
Δ= (m−2)
2−4m
(m−2)
2−4m=0
m
2−4m+4−4m=0
m
2−8m+4=0
Liczę Δm
Δm= (−8)
2 −4*(1)(4)
Δm= 64−16=48
√Δm=
√48=4
√3
Wielomian W(x) ma dwa pierwiastki dla m=4−2
√3 v 4+2
√3
26 kwi 21:38
grzest:
To nie wszystko. Może się zdarzyć przypadek, że Δ>0 i jeden z pierwiastków jest ujemny, drugi
dodatni. Wówczas otrzymamy także dwa rozwiązania.
26 kwi 21:44
XczyY: Rozłożę to na dwa etapy pierwszy będzie opisany wyżej czyli Δ=0 i wyznaczyłem te wartości
parametru m.
Teraz rozpatrzę sytuację dla
Δ>0
t1*t2<0
W ten sposób mam pewność, że jedno z rozwiązań jest liczbą ujemną i je odrzucam i wtedy
faktycznie otrzymam tylko jedno rozwiązanie.
Δ>0 dla m € (−
∞,4−2√3)∪(4+2√3,+
∞)
t1*t2 = (korzystam z wzorów Viete'a)
m≠0
4<0
fałsz
Rozumiem przez to, że albo taki przypadek nie zachodzi, albo popełniłem błąd w obliczeniach.
26 kwi 21:57
iteRacj@:
II przypadek
Δ>0 i t
1*t
2<0
21:57 popraw
m<0 czyli m ∊ (−
∞,4−2
√3)
Δ>0 dla m ∊ (−
∞,4−2
√3)∪(4+2
√3,+
∞)
z obu warunków m ∊ (−
∞,4−2
√3)
27 kwi 00:11