Geometria analityczna szukam błędu i nie mogę znaleźć
Pawiuszek:

236. Okrąg jest styczny do osi układu współrzednych w punktach A =(0,2) i B = (2,0) oraz jest
styczny do prostej l w punkcie C = (1,a) gdzie a>0 Wyznacz równanie l.
Wnioskuje iż srodek to (2,2) oraz promień 2. Równanie okręgu (x−2)
+ (y−2)
2 =4 .Prosta należy
do okręgu,
więc podstawiam 1 . Z tego y= 2 +
√3
Wyznaczam prostą l : 2 +
√3 = a+b
b= 2 +
√3 −a
Więc prosta ma równanie ax−y+ 2 +
√3 −a=0
Korzystam ze wzoru na odleglosc
2=| a*1 + (−1)*(2+
√3) + 2
√3 −a| /
√a2+1 Licznik się zeruje i wychodzi sprzeczność. Co
robie źle, wydaje mi się że wszystko dobrze podkladam. Szukam tu już błedu rachunkowego pół
godzine HELPPP Z gory Dziękuje