matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź asymptotę poziomą y=q i pionową x=p. Oblicz sumę p+q
Marta:
4−
3
5
x
Funkcja f(x)=
ma asymptotę poziomą y=q i asymptotę pionową x=p.
1
2
−3x
Oblicz liczbę p+q.
26 kwi 20:03
Eta:
40−6x
f(x)=
5−30x
5
5
5−30x≠0 ⇒ x≠
⇒ p=
30
30
−6
6
q=
=
−30
30
11
p+q=
30
26 kwi 20:18