roziwąż całke
Majeranek: ∫ctgx1+ctg4x * 1sin2x dx
26 kwi 19:37
jc: Napisz tak, aby coś było widać.
26 kwi 19:51
Majeranek: ∫[(ctgx / 1+ctg4x) * (1 / sin2x)] dx
26 kwi 19:54
jc: Trudna sprawa z nawiasami.
Czy nie miało być tak ∫ (ctg x)/(1+ctg 4x)/(sin x)
2 dx
| | ctg x | | dx | |
czyli ∫ |
| |
| ? |
| | 1 + ctg 4x | | sin2x | |
ctg x = u
ctg 4x = ...
| | 1 | | u4−6u2+1 | | 1 | | 4 | |
całka = − |
| ∫ |
| du = − |
| ∫(u2−3− |
| ) du |
| | 4 | | u2−1 | | 4 | | u2−1 | |
czy jakoś podobnie.
26 kwi 20:20
Majeranek: ale skąd ctg4x tyle wyszedł?
26 kwi 20:25
jc: Mogłem coś pomylić, policz sam.
26 kwi 20:34
Majeranek: szkopuł w tym że nie wiem jak policzyć ctg4x
26 kwi 20:40
jc: Chyba coś pomyliłem.
u = ctg x,
| | 4u2(u+1)2 | |
(ctg x) /(1+ctg 4x) = |
| |
| | (u−1)2 | |
o ile dobrze wklikałem w system.
26 kwi 22:08