W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB zawiera
ReMi: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB zawiera się w prostej :k x+y+2=0, natomiast
ramię BC zawiera się w prostej :l 2x−y−14=0. Punkt P (6;4) należy do ramienia AC. Wyznacz
współrzędne punktów A, B, C
26 kwi 19:10
piotr:
26 kwi 19:39
Eta:

1/ rozwiązując układ równań prostych AB i BC otrzymasz B(x,y) =....
B(4, −6)
2/ prosta PM ⊥ AB i przechodzi przez P(6,4) oraz AB: y=−x+2
to PM: ma równanie y=(x−6)+4 ⇒
y= x−2
rozwiązując układ równań prostej PM i BC otrzymasz M(8,2)
3/ środek S odcinka PM : S(7,3)
4/ prosta CD ⊥AB : CD: y= −(x−x
S)+y
S ⇒
CD: y=x−4
rozwiązując układ równań CD i BC otrzymasz
C(10,6)
5/ rozwiązując układ równań CD i AB otrzymasz D(1 −3)
6/ x
A= 2x
D−x
B i y
A=2y
D−y
B
x
A= −2 i y
A=0
A(−2,0)
co zgadza się z rysunkiem
Piotra
Odp: A(−2,0), B( 4,−6) , C( 10,6)
========================
26 kwi 20:51
Mila:

1) rysuję prostą
k: y=−x−2
2) rysuję prostą l: y=2x−14
punkt przecięcia: −x−2=2x−14
x=4
y=−6
B=(4,−6)
3) ramiona AC i BC są nachylone do podstawy pod tym samym kątem
k
1=−1
k
2=2
| −1−2 | |
tgβ=| |
| |=3 tg kąta ostrego między prostą k i l |
| 1+2*(−1) | |
3(1−k
3)=k
3+1}
[N[ prosta AC

]
4)
A=(−2,0), B=(4,−6) C=(10,6)
===================
26 kwi 21:17
Mila:
No to masz 3 rozwiązania.
26 kwi 21:30