Stereometria.
piotrovvicz: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 10 i 12. Dłuższa przekątna
graniastosłupa jest nachylona do podstawy pod kątem 45°. Oblicz pole powierzchni całkowitej
tego graniastosłupa.
La gringa:

α = 45
Skoro jeden kąt ma miarę 45 stopni, a drugi jest prosty, to trzeci musi mieć miarę 45 stopni.
W trójkącie równoramiennym 45,45,90 długości ramion są identyczne.
Zatem wysokość naszego graniastosłupa jest równa dłuższej z przekątnych podstawy czyli 12.
Z tw. pitagorasa
x
2= 5
2 + 6
2
x
2= 61
x=
√61
Ppc = 2*Pp + 4*Pśb
Pole podstawy Pp = 1/2 * |AC|*|BD| = 60
Pole ściany bocznej = 12*
√61
Ppc = 2*60 + 4*(12
√61 = 120 + 48
√61