Rozwiąż wielomian
Mita: Rozwiąż wielomian:
−4x3+3x−0,5=0
26 kwi 17:57
26 kwi 18:00
Mita: Ok, właśnie nie byłam pewna czy tu faktycznie nie pójdzie gładko, czy to ja się zacięłam, a sam
wielomian jest prosty. Dzięki.
26 kwi 18:27
Mariusz:
Skorzystaj z trygonometrii (wzór na sinus bądź cosinus potrojonego kąta)
26 kwi 20:04
Mariusz:
−4x
3+3x−0,5=0
−4x
3+3x=0,5
4x
3−3x=−0,5
sin(2x)=sin(x+x)=sin(x)cos(x)+cos(x)sin(x)=2sin(x)cos(x)
cos(3x)=cos(x+2x)=cos(x)cos(2x)−sin(x)sin(2x)
cos(2x)=cos(x+x)=cos(x)cos(x)−sin(x)sin(x)=cos
2(x)−sin
2(x)=cos
2(x)−(1−cos
2(x))
cos(2x)=2cos
2(x)−1
cos(3x)=cos(x)(2cos
2(x)−1)−sin(x)2sin(x)cos(x)=cos(x)(2cos
2(x)−1−2sin
2(x))
cos(3x)=cos(x)(2cos
2(x)−1−2(1−cos
2(x)))=cos(x)(4cos
2(x)−3)
cos(3x)=4cos
3(x)−3cos(x)
x=cos(θ)
4x
3−3x=−0,5
4cos
3(θ)−3cos(θ)=−0,5
cos(3θ)=−0,5
27 kwi 02:28