równanie
Eka: Rozwiąż równanie x3−3x=√x+2.
Bardziej sposób niż sam wynik.
26 kwi 16:58
Blee:
1) założenia
2) podnosisz obustronnie do kwadratu i liczysz
26 kwi 16:59
ZKZ: Lub
analiza starozytnych
1) bez zalozen
2) obustronnie do kwadratu
3) Sprawdzasz koniecznie rozwiazania zeby nie bylo pierwiastkow obcych .
26 kwi 17:03
Eka: Po podniesieniu do kwadratu mam x6 − 6 x4 + 9 x2 − x − 2 = 0
x=2 jest pierwiastkiem
wiec
(x−2)*(x5+2x4−2x3−4x2+x+1)=0 i co dalej?
26 kwi 17:15
bezendu:
Po podniesieniu do kwadratu masz
x6−2x4+x2−x−2=0
Teraz szukaj kandydatów na pierwiastki wśród dzielników wyrazu wolnego.
26 kwi 17:19
Adamm: Dobrze napisał, x6−6x4+9x2−x−2=0
26 kwi 17:28
Eka: jak ty to podnosiłes do kwadratu?
26 kwi 17:28
Adamm:
Dalej nie ma pierwiastków wymiernych, ale możesz sprawdzić czy nasz wielomian
dzieli się przez jakiś inny wielomian stopnia 2 o współczynnikach całkowitych
26 kwi 17:31
bezendu:
Faktycznie, pomyłka.
26 kwi 17:32
bezendu:
Ja podniosłem x3−x, zapomniałem o 3
26 kwi 17:34
Eka: A jak sprawdzić te dalsze pierwiastki?
26 kwi 17:35
Adamm:
(ax2+bx+c)(a1x3+b1x2+c1x+d1)=x5+2x4−2x3−4x2+x+1
Mnożysz i sprawdzasz czy istnieją takie a, b, c, a1, b1, c1, d2
że wszystkie z nich są całkowite, i równość zachodzi
26 kwi 17:37
Adamm:
a=1, a1=1 − od razu widać
b1+b=2
c1+bb1+c=−2
d1+bc1+b1c=−4
bd1+cc1=1
cd1=1 ⇒ c=d1=±1
1. c=d1=1
b1+b=2
c1+bb1=−3
bc1+b1=−5
b+c1=1
(b1−2)(b1−1)=4
b12−3b1−2=0
nie ma pierwiastków całkowitych
2. c=d1=−1
b1+b=2
c1+bb1=−1
bc1−b1=−3
b+c1=−1
b(b1−1)=0
b=0 lub b1=1
no i tu znowu 2 opcje
i tak dalej, kontynuujesz
26 kwi 17:46
piotr: −2−x+9 x2−6 x4+x6 = (−2+x) (−1+x+x2) (−1−2 x+x2+x3)
26 kwi 17:57
jc:
x6−6x4+9x2−x−2=0
Ciekawe, że t=√x+2 spełnia takie samo równanie.
26 kwi 18:38
jc: Podstawmy x=2 cos t. Otrzymamy równanie
cos 6t = cos t, przy czym cos t ≥ 0.
6t = t + 2kπ lub 6t=2kπ − t
t = 2kπ/5 lub t=2kπ/7
t ∊ { 0, 2π/5, 2π/7}
| | √5−1 | |
x = 2 lub x=2 cos 2π/5 = |
| lub x=2 cos 2π/7 |
| | 2 | |
To wszystko!
26 kwi 21:52
jc: Źle napisałem. Podstawiamy x=2 cos 2t.
Mamy zatem
x =2
x=2 cos 4π/5
x = 2 cos 4π/7.
Teraz już jest dobrze.
26 kwi 22:46