proszę o rozwiązqnie
Anna: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym poprowadzono płaszczyznę,
która przechodzi przez krawędź podstawy oraz przez środek symetrii graniastosłupa.
Płaszczyzna ta wyznacza przekrój o polu równym 48√2 Stosunek wysokości graniastosłupa
do długości krawędzi podstawy jest równy √2
. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
jak ma wyglądać rysunek
26 kwi 15:48
ite:

różowa kropka to środek symetrii graniastosłupa
26 kwi 16:03
Anna: obliczyłam
CC1 = H = 2a
P = 2* Pt
z tego nie mogę obliczyć a może robię jakiś błąd
26 kwi 17:40
iteRacj@:
Stosunek wysokości graniastosłupa |CC1| do długości krawędzi podstawy |BC| jest równy √2.
Czy u Cieibie a=|BC| ?
Nie wiem, co to jest P i Pt.
26 kwi 19:08
iteRacj@:

|AD|=2a, |EC|=2a
√3*1/2=a
√3, |CC
1| =a
√2
| | a+2a | |
pole przekroju składa się z dwóch trapezów, pole każdego to |
| *|CE1| |
| | 2 | |
spróbujemy |CE
1| przedstawić za pomocą niewiadomej a
z tw. Pitagorasa dla ΔECE
1
|CE
1|
2=(a
√3)
2+(a
√2)
2
teraz oblicz z pola przekroju a bok podstawy
26 kwi 19:31
iteRacj@:
zabrakło podzielenia
pole
przekroju składa się z dwóch trapezów, pole każdego to
26 kwi 19:38
Anna: CC
1 = a
√5
| | 3a | | 16√10 | |
48√2 = 2*( |
| * a√5) ⇔ 48√2 =3a2√5 ⇔ a2 = |
| |
| | 2 | | 5 | |
| | 3a2√3 | | 16√10 | |
V = |
| * 2*√ |
| |
| | 2 | | 5 | |
czy to jest dobrze
26 kwi 20:00
iteRacj@:
Trzeba poprawić.
1/ Dlaczego |CC1| = a√5? Z treści zadania:
− stosunek wysokości graniastosłupa |CC1| do długości krawędzi podstawy |BC| jest równy √2
2/ |CC1| jest wysokością graniastosłupa a nie przekroju.
26 kwi 20:12
iteRacj@:
już widzę, obliczyłaś wysokość przekroju |CE1| = a√5, ale oznaczyłaś ją |CC1|
zmień tylko oznaczenie
26 kwi 20:19
Anna: tak CC1 =a√2 = H
CE1 =a√5
26 kwi 20:26
iteRacj@: sposób rozwiązania masz dobry, tylko trzeba poprawić liczby
| | (a+2a)*|CE1| | |
48√2 = 2* |
| tak jak 19:38 |
| | 2*2 | |
pole podstawy policzone dobrze, tylko trzeba wstawić wartosć a
2
| | a2*√3 | | √3 | | 32√10 | | √3 | |
Pp=3 |
| =3*a2 |
| =3 |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 2 | |
| | √30 | | 32√10 | |
V=Pp*H=96 |
| *√2*√ |
| |
| | 10 | | 5 | |
trzeba jeszcze poupraszczać
26 kwi 20:36
26 kwi 20:46
Anna: bardzo dziękuję
ja chyba się pomyliłam
26 kwi 20:57
iteRacj@:
V=P
p*H
jeśli weźmiemy tylko wzór na pole z 20:00 i informację, że stosunek wysokości graniastosłupa H
do długości krawędzi podstawy a jest równy
√2, to otrzymamy
czyli to, co napisałaś 20:46
jeśli skorzystamy z informacji o podanym polu przekroju i z niego wyliczymy i podstawimy
wartość a, to otrzymujemy wynik z 20:36
26 kwi 21:01
Anna: Próbna matura 2018 z matematyki, poziom rozszerzony, zestaw 5 (www.zadania.info)
zadanie 13
niestety nie znam odpowiedzi
26 kwi 21:17