Geometria analityczna
Pawiuszek: 227. Środek okręgu przechodzącego przez punkty A = (3,0) i B =(0,1) należy do prostej y=x+2.
Znajdz równanie tego okręgu.
Pytanie dlaczego nie można rozwiazac tego w ten sposób, że Środek okregu oznaczam przez (x,x+2)
i teraz obliczam z wektorów odleglosci pomiedzy tym środkiem. Odleglosci te będą rowne bo jest
to promień i sobie przyrównuje. I jakos źle mi wychodzi. Czemu? Czy ten sposob jest zły ?
26 kwi 15:18
Pawiuszek: Oczywiście chodzi mi o to że odleglosci pomiedzy A i Środkiem oraz B i środkiem będą równe. Czy
to zly sposób

?
26 kwi 15:20
Pawiuszek: Okej sposob jest jednak też dobry. Pomylilem się w obliczeniach, sorki za zbedny post
26 kwi 15:25