Sumy
kleszcz: 2. Zapisz używając symbolu ∑:
a) 1 * 5 + 5 * 9 + ... + 21 * 25;
b)1 − 2 + 3 − 4 + ... + 21 − 22;
Jak to zrobić(?)
26 kwi 14:03
piotr:
a) ∑n=010((2n+3)2−4)
b) ∑n=122(−1)n+1n
26 kwi 14:55
piotr: **
a) ∑n=010((4n+3)2−4)
26 kwi 14:57
kleszcz: Ja jestem póki co na poziomie totalnie początkującym więc nie wiem o co chodzi są jakieś
materiały do tego w necie?
27 kwi 09:31
Jack:
a) spojrz na to jak na ciag
1*5, 5*9, 9*13, ... , 21*25
widac ze dodajesz czworki jakby do wyrazow tzn.
1*5, potem (1+4) * (5+4), potem (1+4+4) * (5+4+4) itd
zatem proponuje takie cos:
(4n+1) * (4n+5)
wtedy dla n=0: 1*5
dla n=1: 5*9
dla n=2: 9*13
zgadza sie wzorek wiec zeby zapisac to suma potrzebujemy wiedziec
kiedy sie ta suma konczy: ostatni wyraz to 21*25
zeby otrzymac 21 z wyrazenia 4n+1 to
4n+1 = 21 −−> 4n = 20 −−> n = 5
zatem mamy
5
∑ (4n+1) * (4n+5)
n=0
27 kwi 15:00