Mnożenie pierwiastka
koloraczka: Witajcie

Mam problem z liczeniem tego V=2
√2*2
√2*4
√3 a dosłownie głupieje przy tym
2
√2*2
√2
Gdyby były inne liczby to inaczej. Więc prosze wyjaśnijcie mi jak na to patrzeć? 2
√2*2
√2
żeby dobrze wymnożyć, gdy trafię też na coś takiego z innymi liczbami. Czy to jest liczba
przez liczbę czy jak?
26 kwi 12:14
niewiem: √2*√2=2, liczysz normalnie
2√2*2√2*4√3 =4√4*4√3=4*2*4√3 =32√3
26 kwi 12:19
aniabb: mnożenie jest przemienne .. możesz najpierw liczby przed pierwiastkami, a potem pierwiastki ze
sobą
26 kwi 13:22