Znajdź ekstrema lokalne funkcji
Mattttts: f(x,y,z)= x3 + xy + y2 − 2xz +2z2 + 3y − 1
26 kwi 10:36
Mattttts: Obliczyłem oczywiście pierwsze pochodne cząstkowe:
a) po x −> 3x2 + y − 2z
b) po y −> x + 2y +3
c) po z −> −2x + 4z
Jak obliczyć poszczególne wartości dla x, y i z?
a jak będzie wyglądał potem hesjan z tego?
26 kwi 10:47
grzest:
f(x,y,z)= x
3+xy+y
2−2xz+2z
2+3y−1,
Otrzymujemy dwa rozwiązania tego układu równań:
| | 1 | | 5 | | 1 | | 1 | |
(− |
| , − |
| , − |
| ), (1, −2, |
| ). |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| 6x 1 −2|
Macierz Hessego H = |1 2 0|
|−2 0 4 |
Aby stwierdzić czy czy w danym punkcie jest ekstremum, musimy zbadać jej określoność w
znalezionych punktach stacjonarnych.
| | 1 | | 5 | | 1 | |
1. Punkt (− |
| , − |
| − |
| ): |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
|−3 1 −2|
H = | 1 2 0 |
|−2 0 4 |
Macierz ta jest ujemnie określona, gdyż wszystkie minory główne są ujemne (sprawdzić!). ⇒ W
| | 1 | | 5 | | 1 | |
punkcie (− |
| , − |
| − |
| ) mamy więc maksimum. |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| 6 1−2|
H = | 1 2 0|
|−2 0 4|
Macierz ta jest dodatnio określona, gdyż wszystkie minory główne są dodatnie (sprawdzić!). ⇒ W
| | 1 | |
punkcie (1, −2, |
| ) mamy więc minimum. |
| | 2 | |
26 kwi 13:20
Mattttts: A jak będzie wyglądał układ równań i rozwiązanie tego ukladu (chcąc obliczyć tego x,y i z)
Dla mnie to jakoś dziwnie wychodzi ponieważ wszystko się tak jakby zeruje
27 kwi 08:00
grzest:
Równania masz przecież wypisane przy obliczaniu pochodnych.
Przepiszę je jeszcze raz
3x2+y−2z=0,
x+2y+3=0,
−2x+4z=0.
Jest to układ trzech równań wyjątkowo łatwy do rozwiązania. Wystarczy np. wyliczyć z drugiego
równania y a z trzeciego z i wstawić do równania pierwszego. Otrzymamy wtedy równanie
kwadratowe, które rozwiązują gimnazjaliści.
Powodzenia.
27 kwi 10:42
grzest:
Przy okazji, sprawdź dokładnie określoność macierzy H w punkcie pierwszym. Tam może być błąd.
27 kwi 11:02