Zadanko z trygonometrii
Ja: wyznacz wartosc.parametru m dla ktorych rownanie z niewiadoma x ma rozwiazania 2cosx−3=m+5
26 kwi 10:10
Jerzy:
| | m + 8 | |
2cosx − 3 = m + 5 ⇔ 2cosx = m + 8 ⇔ cosx = |
| |
| | 2 | |
i teraz jakie wartości może przyjmować funkcja cosinus ?
26 kwi 10:17
Ja: Nie wiem
26 kwi 10:18
Jerzy:
No to jest bardzo źle. Zbiór wartośc funkcji cosx zawiera się w przedziale: <−1;1>
26 kwi 10:19
Ja: I co dalej
26 kwi 10:21
Jerzy:
No z tego faktu wynika,że musi być spełniony warunek:
26 kwi 10:22
Ja: I jak mam to potem rozwiązać?
26 kwi 10:26
Jerzy:
− 2 ≤ m + 8 ≤ 2 ⇔ −2 − 8 ≤ m ≤ 2 − 8 ⇔ − 10 ≤ m ≤ −6
26 kwi 10:37
Ja: Czyli jaka jest wartość parametru
26 kwi 10:41
Jerzy:
Czy Ty jesteś przytomny/na ? Przecież masz napisane jak wół !
26 kwi 10:45