Wykaż, że średnia arytmetyczna i mediana wszystkich wyrazów są równe.
Beata: Dany jest skończony ciąg arytmetyczny o 2018 wyrazach. Wykaż, że średnia arytmetyczna i mediana
wszystkich wyrazów są równe.
Ktoś mi powie, skąd mam wytrzasnąć ciąg arytmetyczny, żeby chociażby obliczyć medianę?
26 kwi 06:58
Blee:
Mediana = 'wyraz srodkowy' (jezeli liczba wyrazow jest parzysta to jest to srednia arytmetyczna
wyrazu srodkowego)
Srednia arytmetyczna w ciagu aytmetycznym = wyraz srodkowy (a jak parzysta liczba wyrazow to
... patrz powyzej)
26 kwi 07:44
Blee:
Mediana = (a
1009 + a
1010)/2
| | a1 + a2 + ... + a2018 | |
Srednia arytmetyczna = |
| = U{a1 + (a1+r) + ... + (a1 + |
| | 2018 | |
2017r)}{2018} =
| | 2018a1 + 1009*2017r | | 2a1 + 2017r | |
= |
| = |
| = ... dokoncz sama |
| | 2018 | | 2 | |
26 kwi 07:49