zachodziła równość z lewej do prawej dopisałam odjęcie iloczynu zbiorów
Pola: P − to zbiór potęgowy
P( X ∪ Y) = ( P(X) ∪ P(Y) )
⊃
⊄
Nie jestem pewna czy rozumiem zapis więc proszę również o wyjaśnienie znaczenia.
żeby zachodziła równość z lewej do prawej dopisałam odjęcie iloczynu zbiorów jednak, profesor
oznajmił, że to nie jest poprawne rozwiązanie.
Dlaczego?
(wielkość znaków sumy i iloczynu powinna być taka sama jednak nie są dostępne więc użyłam to co
jest)
P( X ∪ Y) = ( P(X) ∪ P(Y) ) \ P(X ∩ Y)
26 kwi 00:09
jc: P(X) ∪ P(Y) ⊂P(X∪Y)
Inne relacje nie zachodzą. Np. X={a}, Y={b}.
P(X)={∅, {a}}
P(Y)={∅, {b}}
P(X) ∪ P(Y) = {∅, {a}, {b}}
P(X∪Y) = {∅, {a}, {b}, {a,b}}
P(X ∩ Y) = P{∅} =∅
26 kwi 09:05
Adam: Czy można w takim razie powiedzieć, że P jest funkcją nadaddytywną?
26 kwi 13:35