Jednokładność pytanie o metodę
Pawiuszek:

Witam mam pytanie o jednokladność. Natknąłem się na taki sposób rozwiązania iż jeśli skala jest
ujemna to S jest w środku a jesli dodatnia to Kolejność to S A A prim. Przedstawie ogolem o co
chodzi by lepiej zilustrowac moje pytanie. Przykład:
Punkt A (12,6) przeksztalcono w jednokladnosci o srodku S i skali K . Znajdz wspolrzedne obrazu
punktu A, jeżeli S= (4, 8) k=2
Robiono w ten sposób. Nie będe pisal wektorów ale tam są:
SA = [8,−2] AAp = [8,−2] Z tego wynika że Ap = (20,4)
Gdy skala byla ujemna robiono tak samo lecz S bylo w środku. Jak sprawa wyglada z skalą 1/3
Czy dobrze to oznaczam (rysunek u góry).
Obliczenia SA = [12,6] Aap = 1/3*[12,6]= [4,2] I dlaczego teraz nie dodaje do pkt A lecz zeby
bylo ok muszę dodać do S? Spotkal się z tą metoda ktoś i moglby wytlumaczyć ?
26 kwi 00:04
Jerzy:
Źle. Dla: k = 1/3 mamy:
SA = [8;−2]
SA' = 1/3*[8;−2] = [8/3;−2/3]
xA' − 4 = 8/3
yA' − 8 = −2/3
26 kwi 10:34
Jerzy:
Pierwsze też jest źle.
SA = [8;−2]
SA' = [16;−4]
xA' − 4 = 16 ⇔ xA' = 20
yA' − 8 = − 4 ⇔ yA = 4
26 kwi 10:43
Pawiuszek: Jerzy dla pierwszego napisalem tak samo lecz na tego ze skala 1/3 odp w ksiazce są (4,2) czyli
albo zrobiles zle albo są zle odp, sprawdz jeszcze raz jesli mozesz
26 kwi 12:16
aniabb:

niezależnie od k obrazek jest taki
jak k<1 to SA' krótsze niż SA
jak k<0 to SA'' w drugą stronę niż SA
26 kwi 13:32
Pawiuszek: aniabb bylbym Ci bardzo wdzieczny jakbys mi to rozrysowala dla przykladu zamieszczonego powyzej
w skali 1/3. Lepiej bym to zrozumial wtedy

Pozdrawiam
26 kwi 15:12
aniabb:

SA= [8;−2]
dla skali k=1/3 (zielony)
SA'=[8/3;−2/3]
więc A' =(4+8/3 ; 8−2/3)
dla skali k=2 (różowy)
SA''=[8•2;−2•2]=[16;−4]
więc A''=(4+16 ; 8−4) = (20;4)
26 kwi 17:27