Rozwiąż nierówność
Beata: −2x2 + 2√6x − 3 <0
Wiem, że najpierw trzeba obliczyć deltę i mniej więcej wiem co trzeba robić dalej. I teraz mam
pytanie: czy jak spotęguję 2√6 (b2), to pierwiastek zniknie?
25 kwi 23:19
Eta: 2x2−2√6x+3>0
(√2x−√3)2>0
x∊R\{√6/2}
25 kwi 23:23
aniabb: tak znika
25 kwi 23:27
Beata: Ale jak podniosę 2√6 do potęgi 2 to co się stanie z pierwiastkiem?
25 kwi 23:28
Eta:
"znika"...... jak spadająca gwiazdka
25 kwi 23:28
Beata: Aha ok
25 kwi 23:29
aniabb: (2√6)2=4•6=24
25 kwi 23:29
Eta:
(2√6)2= 22*(√6)2= 4*6
25 kwi 23:29
Beata: Dziękuję bardzo za waszą pomoc 😊
25 kwi 23:36
Eta:
25 kwi 23:39
PW: Pozdrawiam członków Sekty Wielbicieli Nieśmiertelnej Delty, choć sam do niej nie należę,
dlatego rozwiążę bez Δ, podobnie jak
Eta. Zadana nierówność ma równoważną postać
2x
2+3>2
√6x.
Na mocy nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną
2x
2+3≥2
√2x2.3=2
√6x2=2
√6|x|≥2
√6x,
| | 3 | |
przy czym równość ma miejsce tylko wtedy gdy 2x2=3 i x≥0, to znaczy gdy x=√ |
| . |
| | 2 | |
| | 3 | |
Tak więc rozwiązaniami są wszystkie x∊R\{√ |
| } |
| | 2 | |
Oczywiście sposób
Ety jest lepszy, bo elementarny
26 kwi 11:38