Twierdzenie Kuhn'a-Tucker'a
Omikron:
Znajdź ekstrema funkcji f(x,y)=x2+y2 pod warunkiem: g1(x,y)=x2+2xy+y2=0, g2(x,y)=x2−y≤0
L(x,y,lambda,μ)=x2+y2+lambda*(x2+2xy+y2)+μ*(x2−y)
Liczyłem wszystko według schematu, ale z równań nie jestem w stanie wyznaczyć lambdy (z warunku
g1), a lambda ta pojawia się w hesjanie funkcji, więc nie jestem w stanie stwierdzić
określoności formy.
Np. taka sytuacja występuje w punkcie (0,0), mimo że wiadomo że jest tam minimum, to nie
potrafię tego formalnie udowodnić.
Byłbym wdzięczny za pomoc.
25 kwi 23:17