Naszkicuj wykres f(x)
Patryk: | | |2sin x| − sin x | |
Mam funkcję f(x) = |
| , x∊(−π,0) ∪ (0,π) ∪ (π,2π) |
| | sin x | |
Nie mam pomysłu jak się za to wziąć
25 kwi 22:24
Duch Patryka: skracasz sin x i masz |2sin x|
25 kwi 22:27
Eta:
Duchu .......
25 kwi 22:28
aniabb: rozbić na przedziały tam gdzie sinx>0 i gdzie mniejsze
25 kwi 22:28
aniabb:
25 kwi 22:30
aniabb: rozwiązanie to te czerwone.. szary sin to pomocniczy żeby wiedzieć gdzie dodatni gdzie ujemny
25 kwi 22:31
Eta:
| | 2sinx−sinx | |
dla sinx>0 f(x)= |
| =1 |
| | sinx | |
| | −2sinx−sinx | |
dla sinx<0 f(x)= |
| = −3 |
| | sinx | |
25 kwi 22:35
Mila:

D=(−π,0) ∪ (0,π) ∪ (π,2π)
sinx≠0
|sinx|=sinx dla x∊(0,π)⇔
|sinx|=−sinx dla x∊(−π,0) ∪ (π,2π)
| | −2sinx−sinx | |
f(x)= |
| =−3 |
| | sinx | |
25 kwi 22:36
Patryk: Dzięki wszystkim! Zadanie łatwiejsze niż myślałem
25 kwi 22:41