Geometria analityczna
Pawiuszek: Zilustruj w ukladzie wpspolrzednych zbiór A
A= (x,y) : x2 +y2 +2x>0
Jak to będzie wygladalo bo wiem ze da sie jakos zwinac do okregu, ale nie do konca rozumiem. Z
góry dzieki :0
25 kwi 22:10
25 kwi 22:14
aniabb:
to co przed x
−2a=2 więc a=−1
to co przed y
−2b=0 więc b=0
(bo tu nie ma y )
c=0
więc
r=1
zatem
środek (−1;0) promień 1
25 kwi 22:20
ZKZ:

Bez brzegu
25 kwi 22:20
ZKZ: Przepraszam ale pomylilem srodek kola
Poprawisz ?
25 kwi 22:22
aniabb:
25 kwi 22:22
Pawiuszek: Oki dzieki, będzie to wygladalo (x+1)2 +(y+0)2 +1 >0
I wlasnie jak to zinterpretować. Funkcja musi być większa od 0. A więc? Jak to slownie wyrazić
? Bo w paraboli to będą poprostu y dodatnie a tutaj jest jakby to pole. Moglby ktos to jakos
ując zebym zrozumial ?
25 kwi 22:33
Pawiuszek: (x+1)2 +(y+0)2 >1 Tak będzie jednak, ale to tez nw jak to ubrać bo ta 1 będzie czym(wiem ze
promieniem) ale wartością czy czym ?
25 kwi 22:35
Mila:
x2 +y2 +2x>0⇔
(x2+2x+1)−1+y2≥0
(x+1)2+y2≥1
(x+1)2+y2=1 okrąg o środku S=(−1,0) i r=1
(x2+1)2+y2≥1 zbiór punktów na okręgu i na zewnątrz okręgu jak na rys. Ani
25 kwi 22:41