Ostroslup
ZKZ:

W podstawie jest prostokat − piramida
Punkty KLMN to srodki odpowiednich krawedzi
Wykazac ze kąt DAB= kątowi NKL
Wykazac ze plaszczyzna KLMN jest rownolegla do plaszcyzny podstawy ABCD
25 kwi 21:20
ZKZ: Poprawka plaszyzna KLMN przeprowadzona przez proste KLi KN jest... itd
25 kwi 21:23
Satan: Środki krawędzi to nic innego, jak środki boków trójkątów. Odcinek łączący środki dwóch boków
trójkąta jest równoległy do trzeciego boku oraz dwa razy mniejszy.
Korzystając z tego, że taki odcinek jest równoległy, mamy więc:
|KL| || |AB| i analogicznie reszta. Więc skoro odcinki są równoległe, to cała płaszczyzna
również.
Co do kąta − figury te są podobne. Odpowiednie odcinki KLMN są dwukrotnie mniejsze od odcinków
ABCD. Więc kąty przy wszystkich wierzchołkach muszą być równe.
Oczywiście mogę się mylić, więc proszę o sprawdzenie mojego rozumowania
26 kwi 13:55
ite:

Ja bym dodała jeszcze, że |NL|=1/2*|DB| − to samo tw. : odcinek łączący środki dwóch boków
trójkąta jest równoległy do trzeciego boku i dwa razy od niego krótszy.
I skorzystała z ΔDAB≈ΔNKL (bbb). Z tego jednoznacznie wynika, że |< DAB|= |< NKL|
Pomysł twierdzenia i dowodu dobry

Tylko zauważ, że w czworokącie z równości boków nie wynika równość odpowiednich kątów (dlatego
proponuję skorzystanie podobieństwa Δ).
26 kwi 14:25
Satan: O, o to właśnie chodziło, o takie sprostowanie

Co prawda nie mój temat, ale to ja dziękuję
26 kwi 14:49
ZKZ: dziekuje
26 kwi 14:52
ite:
26 kwi 14:55