Permutacje
Ali: Wyznaczyć I (1,2,3,4)A4I w S4/A4
Ktos pomoze nie wiem jak się zabrac za to zadanie
25 kwi 20:12
jc: |A4|=12, | (1,2,3,4)A4| = 12, co chcesz wyznaczać?
25 kwi 20:46
Ali: To ze rzad IA4I jest równy 12 to rozumiem natomiast nie wiem o co chodzi zapisem (1,2,3,4)A4?
25 kwi 20:49
Ali: Co to oznacza?
25 kwi 20:49
Ali: chodzi o to ze zapis (1,2,3,4)A4 oznacza ze mam poszukac permutacji parzystych zbioru
(1,2,3,4)?
25 kwi 20:53
Adamm: myślę że (1, 2, 3, 4)A4={(1, 2, 3, 4)*x: x∊A4}
25 kwi 21:01
Ali: Z działaniem składania?
(1,2,3,4) to permutacja:
1−>2
2−>3
3−>4
4−>1 ?
zatem mam policzyc złozenie tej permutacji z elementami A4?
25 kwi 21:08
jc: Tak, jak pisze Adamm. Wszystkie permutacje nieparzyste:
(1234)A4={(1234), (1243), (1324), (1342), (1423), (1432),
(12),(13),(14),(23),(24),(34)}
25 kwi 21:45
Alice: Rzucamy szwscienna kostka 6 razy.
Jakie jest prawdopodobieństwo że otrzymano 3 różne wyniki?
( rozne jesli chodzi o wartości np tylko wartosci 2,4,6 lub 1,2,5 itd) Prosze o pomoc
8 paź 16:46