Całki
pomyleniec: Dzień dobry, mam spory problem z zadaniem. Fajnie by było jakby ktoś był mi to w stanie
wytłumaczyć.

Oto treść zadania:
Oblicz masę płaskiej bryły D wiedząc, że jej gęstość powierzchniowa wynosi p(x
1,x
2) =
αx
1x
2, α>0, w przypadku gdy:
D to ćwiartka elipsy
| x21 | | x22 | |
D = {(x1,x2): |
| + |
| ≤1, x1≥0, x2≥0} |
| a2 | | b2 | |
jc:
Proponuję zmienne biegunowe.
x = ra cos t
y = rb sin t
J= rab
p=k xy (użyj innej litery!)
∫
0π/2 dt ∫
01 k(ra cos t)(rb sin t) rab dr
| ka2b2 | |
= |
| ∫0π/2 (cos t)(sin t) dt = ... |
| 4 | |