zadanie z treścią
00000: Ania i Basia pracując jednocześnie wykonały pewną pracę. Ania, aby wykonać tę pracę
samodzielnie
musiałaby pracować 3 razy dłużej, a Basia o godzinę dłużej niż wtedy, gdy pracowałyby razem.
W jakim czasie każda z dziewczyn wykona pracę samodzielnie?
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązuje się tego typu zadania? Nie mam żadnej koncepcji.
25 kwi 19:01
Pytający:
w
a // wydajność pracy Ani na godzinę
w
b // wydajność pracy Basi na godzinę
t // czas, w jakim razem wykonały pracę (w godzinach)
Wydajność równa 1 oznacza, że w godzinę zostanie wykonana cała praca.
Wydajność równa 0,5 oznacza, że w godzinę zostanie wykonana połowa pracy.
itp.
Zatem z treści:
| ⎧ | (wa+wb)t=1 | |
| ⎨ | wa(3t)=1 |
|
| ⎩ | wb(t+1)=1 | |
3t=2t+2
t=2
Szukane czasy samodzielnej pracy to odpowiednio:
3t=6 godzin dla Ani,
t+1=3 godziny dla Basi.
25 kwi 19:24
Eta:
t −− czas wspólnej pracy , t>0
3t −− czas samodzielnej pracy Ani
t+1 −− czas samodzielnej pracy Basi
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| /*3t(t+1) |
| 3t | | t+1 | | t | |
t+1+3t =3t+3 ⇒ t=2 to 3t=6 i t+1=3
======================
25 kwi 20:20
00000: Dziękuję
25 kwi 20:25
ZKZ: Rowniez dziekuje
25 kwi 20:26
Grześ: Cały dzień
25 kwi 22:36