Maturalny zbiór zadań cke
Szczeniak: 1.Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie trzy liczby ze zbioru
{1,2,3,4,5,6,7,8,9} . Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że wśród wylosowanych liczb będzie
liczba 4, pod warunkiem, że suma wylosowanych liczb będzie parzysta. Wynik przedstaw w postaci
| | 13 | |
ułamka zwykłego nieskracalnego. Wyszła mi odpowiedź |
| , mógłby ktoś napisać czy jest |
| | 44 | |
dobra?
2. Doświadczenie losowe polega na dwóch rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry.Oblicz
prawdopodobieństwo, że wartość bezwzględna różnicy wyrzuconych liczb będzie większa od 2,
jeżeli wiadomo, że suma kwadratów tych liczb przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1. Tutaj
3. Zdarzenia losowe A,B zawarte w Ω są takie, że P(B)>0 i prawdopodobieństwo warunkowe
| | P(A'∩B) | |
P(A|B)=0,386. Oblicz |
| . Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku skończonego |
| | P(B) | |
rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
4. Zdarzenia losowe A,B zawarte w Ω są takie, że P(A∪B)=0,9; P(A∩B')=0,2; P(A'∩B)=0,4. Oblicz
prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B).
Za wszelką pomoc z góry dziękuję
Pytający:
1.
| |4 i dwie nieparzyste|+|4 i dwie parzyste| | |
| = |
| |parzysta i dwie nieparzyste|+|trzy parzyste| | |
3.
| P(A'∩B) | |
| =P(A'|B)=1−P(A|B)=0,614 |
| P(B) | |
4.
P(A∩B')=P(A)−P(A∩B)=0,2
P(A'∩B)=P(B)−P(A∩B)=0,4
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=0,9
P(A∪B)−P(A∩B')−P(A'∩B)=P(A∩B)=0,3
P(B)=0,4+0,3=0,7