Trygonometria zadania
Kacper: Witam wszystkich
mam spory kłopot... jutro sprawdzian, a trygonometria coś mi nie idzie. jakbyście mogli mi
pomóc . Chodzi o zadania :
Tożsamość + założenie :sin2α / 1 − sin2α = ctgα
Było by miło gdyby ktoś wyjaśnił mi ogólnie na jak konstruować założenia w trygonometrii.
Ten przykład mam rozwiązać bez używania tablic : tg 7π/4 * ctg 3π/4 / sin(−5π/4) * cos(−π/3)
A także ogólne zasady rozwiązywania równań i nierówności głownie chodzi o przykłady typu :
4sin2 2x −3 ≥0
cos2x +√2sinx − 1,5 = 0
25 kwi 18:02
25 kwi 18:04
Blee:
równość rozwiązujesz następująco (w tym przypadku)
1) korzystając z jedynki tygonometrycznej zamieniasz cos2x = 1 − sin2x
2) w tym momencie w równaniu masz niewiadomą 'sin x'
3) robisz podstawienie t = sinx przy założeniu t∊<−1;1>
4) rozwiązujesz równanie kwadratowe
25 kwi 18:06
Kacper: W tym przykładzie głownie chodzi mi o moment sin(−5π/4) jak jest kąt ujemny to gubię się i nie
mam pomysłu na rozwiązanie
25 kwi 18:08
Janek191:
sin ( −α) = − sin α
25 kwi 18:09
Kacper: Dobra rozumiem a jak poradzić sobie z nierównościami ?
25 kwi 18:11