Rozwiąż nierówność
Kacpi496: Rozwiąż nierówność.
√x − 5 ≥ 11 − x
25 kwi 17:52
Janek191:
Założenia:
x − 5 ≥ 0 ⇒ x ≥ 5
11 − x ≥ 0 ⇒ x ≤ 11
Podnosimy do potęgi 2
x − 5 ≥ 121 − 22 x + x
2
x
2 − 23 x + 126 ≤ 0
Δ = 529 − 504 = 25
√Δ = 5
| | 23 − 5 | | 23 + 5 | |
x = |
| = 9 lub x = |
| = 14 |
| | 2 | | 2 | |
x ∊ < 9 , 14 >
Odp. x ∊ < 9, 11 >
===============
25 kwi 17:58
Kacpi496: Wyszło mi dokładnie tak samo ;−; W odpowiedziach jest x ∊ < 9, + nieskończoność ).
25 kwi 18:01
Janek191:
Zatem drugie założenie nie jest potrzebne,bo każda liczba nieujemna jest > od liczby ujemnej
25 kwi 18:03
Kacpi496: Dziekuję bardzo <3
25 kwi 18:05
Grześ: √x − 5 ≥ 11 − x
x−5>=121−x
5>=121
FALSZ
25 kwi 22:37
ZKZ: (11−x)2≠121−x
25 kwi 22:39