Geometria analityczna
polo: Dany jest odcinek o końcach A=(a,0) i B=(b,0), gdzie a≠b. Uzasadnij, że zbiór punktów
płaszczyzny P(x,y) takich, że |AP|=3|BP| tworzy okrąg.
W ogóle nie mam pomysłu, tzn. zrobiłem tylko wyłącznie rysunek pomocniczy, naniosłem dane i nie
mam pojęcia co dalej. Może jakieś wskazówki?
25 kwi 17:44
polo: *taki, że 3|AP|=|BP|
25 kwi 18:58
jc: Czy nie zgubiłeś "="? P=(x,y)?
9[(x−a)2 + y2]=(x−b)2+y2
Przekształć tak, aby było widać, ze to okrąg.
25 kwi 19:35
polo: @jc powinno być P=(x,y)
Ale czy na pewno z tego równania wyznaczymy równanie okręgu? Osobiście próbuję i jakoś nie
udaje mi się tego "zwinąć"
25 kwi 20:09
jc:
8(x2 + y2) − 2(9a−b) x + 9a2−b2 = 0
Wg mnie widać, że to okrąg lub zbiór pusty, ale to nie jest zbiór pusty,
więc to okrąg.
Parametry lepiej odczytaj z rysunku.
−−|−−−−−s−−a−−−−|−−−−−−−−−−−b
A w ogóle, to nie zmniejszając ogólności (a nawet zwiększając możesz przyjąć
A=(0,0), B=(1,0), |AP| = k |BP|, k>1 (ja wolę mieć okrąg po prawej stronie).
25 kwi 20:41