Nierówność
maturaza2tygodnie: nierówność
wykaż, że jeśli x>0 to:
x2+ 2x ≥3
coś mam chyba nie tak, bo wychodzi mi, że rozwiązania są trzy: −1,1,2
pomoże ktoś?
25 kwi 17:27
Blee:
jak mogą być rozwiązania skoro masz tu nierówność
25 kwi 17:29
maturaza2tygodnie: słuszna uwaga
25 kwi 17:29
jc: Nierówność pomiędzy średnimi.
| x2+ 1/x + 1/x | |
| ≥ 3√x2(1/x)(1/x) = 1 |
| 3 | |
25 kwi 17:29
maturaza2tygodnie: pierwsze słyszę o takiej metodzie, ciekawa

@jc dlaczego po prawej stronie jest pierwiastek stopnia 3−go?
25 kwi 17:32
maturaza2tygodnie: @jc dobra, mniejsza, wszystko rozumiem... całkowicie jednak zapomniałem o tej metodzie :')
25 kwi 17:34
jc: Bo to średnia z 3 liczb.
a,b,c ≥ 0
25 kwi 17:35
maturaza2tygodnie: tak z czystej ciekawości... mogłem równie dobrze po prostu pomnożyć przez x, skoro wiemy, że
x>0,
mogłem liczyć pochodną, mogłem starać się uporządkować po pomnożeniu obustronnie i przerzuceniu
na jedną stronę...
coś jeszcze?
25 kwi 17:38
jc: Wypróbuj pierwszy sposób. Nie powinno być trudno. Dla x=1 mamy równość.
25 kwi 18:21
Grześ: x2+ 2x ≥3 dla x=1 → 12+ 2*1=1+2=3 ≥3
x2+ 2x ≥3 dla x=2 → 22+ 2*2=4+4=8 ≥3
x2+ 2x ≥3 dla x=3 → 32+ 2*3=9+8=17 ≥3
25 kwi 22:37