Sprawdź czy podana relacja jest symetryczna i przechodnia :
HEX: Sprawdź czy podana relacja jest symetryczna i przechodnia :
a) ∀xy∊R xRy ⇔ x4=y4
b)∀xy∊R xRy ⇔ x−y∊ℚ
25 kwi 17:22
Blee:
no i w czym problem
25 kwi 17:25
HEX: W tym, że prosiłbym o informację, jak taki dowód zapisać, szczególnie jeśli chodzi o
przechodniość, bo słowny, to raczej za mało
25 kwi 17:29
Blee:
(xRy ∧ yRz) ⇒ xRz
(x4 = y4 ∧ y4 = z4) ⇒ x4 = z4
25 kwi 17:31
HEX: Tylko, że to jest zapis samej relacji, a jak tutaj zapisać dowód i rozpisać, że implikacja
będzie zawsze prawdziwa, przy prawdziwym poprzedniku?
25 kwi 18:02
Pytający:
(xRy ∧ yRz) ⇒ (x4 = y4 ∧ y4 = z4) ⇒ x4 = z4 ⇒ xRz
Pierwsza i trzecia implikacja wynika z definicji relacji. Druga implikacja wynika z
przechodniości "=". Acz Blee napisał Ci poniekąd to samo.
25 kwi 18:38