Porada czworościan foremny
Joanna: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawedzi 5 cm
w internecie znalazłam wzory gotowe czy to wystarczy podstawic i juz gotowe ?
tzn
Pc= a2 √3 czyli 25√3
Objętość cos mi wlasnie nie wychodzi mógłby ktoś pomóc z tą wysokoscią ?
25 kwi 16:59
Joanna: ktoś wie ?
25 kwi 17:24
Krzysiek60:

W trojkacie rownobocznym srodek okregu opisanego na trojkacie jak i drodek okregu wpisanego w
ten trojkat to ten sam punkt
Na punkt S pada spodek wysokosci czworoscianu
25 kwi 17:30
Joanna: no fakt i jak obliczam V ze wzoru
objętość :
V = a³Ѵ2/12
V = 5³Ѵ2/12 = 125Ѵ2/12 [j³]
a jak obliczam i to juz 4 razy z rzędu z trójkata najpierw długość wysokosci pozniej H z
Pitagorasa w trójkacie wychodzi inny wynik
125V3 przez 3 V oznacza dalam jako pierwiastek

hm jak myslicie ?
25 kwi 17:56
25 kwi 19:15