Wzrost
Srednia : Srednia wzrostu 25−osobowej klasy 6a wynosi 160cm
Gdy jeden z uczniow przeszedl do 23 osobowej innej klasy 6b srednia wzrostu w klasie 6a
obnizyla sie o 1 cm
natomiast w klasie 6b wzrosla o 0,5cm
jaki wzrost mial uczen ktory przeszedl z klasy 6a do 6b
jaka byla poprzednia srednia wzrostu uczniow klasy 6b?
25 kwi 13:53
Blee:
25*160 = 4'000 <−−− tyle sumarycznie mieli uczniowie klasy 6a
| 4'000 − x | |
| = 159 <−−− gdzie x = wzrost tego co przeszedł do innej klasy |
| 24 | |
Stąd: x = 4'000 − 3'816 ⇔ x = 184 cm
Klasa 6b ma średnią y
23*y = 23y
i teraz:
| 23y + 184 | |
| = y+0.5 (bo o 0.5 cm wzrosła średnia) |
| 24 | |
czyli 23y + 184 = 24y + 12 ⇔ y = 162
25 kwi 14:17
Srednia : Inne rownanie ulozylem dlatego mi nie wychodzilo

Jeszcze raz dziekuje .
Mysle ze moge isc na sprawdzian .
25 kwi 14:22