PLANIMETRIA
bluee: Od czworościanu foremnego ABCD o krawędzi 4 odcięto płaszczyzną przechodzącą przez
punkt B′ na krawędzi AB, punkt C′ na krawędzi AC i D′ na krawędzi AD ostrosłup AB′C′D′,
przy czym |AB′| = 3, |AC′| = 2, |AD′| = 1.
a) Oblicz objętość ostrosłupa ABCD i AB′C′D′.
b) Oblicz wysokość ostrosłupa AB′C′D′, gdy za jego podstawę przyjmiemy
B′C′D′.
Podaję link do arkusza maturalnego, gdzie znajduje się zdanie i rysunek. (Zad.15)
http://www.zs3.wroc.pl/katalogi/nauczyciele/przedmioty/matematyka/zadania/arkusz%20PR%202015%20w_oszczedna.pdf
| | 4√32 | |
W podpunkcie A). wyszło mi VABCD= |
| , ale nie wiem jak obliczyć V tego małego |
| | 3 | |
ostrosłupa...
25 kwi 13:17
ite:
pole podstawy ostrosłupa AB′C′D′ wyliczasz z trójkąta AB′C′
wysokość tego ostrosłupa znajdziesz z proporcji w przekroju dużego ostrosłupa ABCD
płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołki A i D oraz spodek wysokości S
|AD| = 1 |AD′| = 4
25 kwi 13:41
ite: |AD'| =1, |AD| = 4
25 kwi 13:43
bluee: Mam problem z następnym zadaniem z tego samego testu (zad. 16)
Znalazłam je tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/282205.html.
Ale ja nie znam twierdzenia Cevy, którego użyto w podpunkcie b).
(jestem w liceum).
Da się to policzyć jakoś inaczej
25 kwi 15:12