Sprawdz czyistnieje wyraz tego ciagu równy...
Marta: Prosze o pomoc w zinterpretowaniu wyniku zadania:
| | 4n+5 | |
Ciag (an) jest okreslony wzorem an = |
| dla≥1. Sprawdz czy istnieje wyraz tego |
| | 2n+1 | |
2(4n+5)=5(2n+1)
8n+10=10n+5
8n−10n=5−10
−2n=−5
n=2,5
z rozwiazania wyszło mi n=2,5
25 kwi 12:20
Blee:
| | 1 | |
A więc odpowiedź brzmi: NIE. Nie istnieje taki wyraz tego ciągu, aby an = 2 |
| |
| | 2 | |
25 kwi 12:22
Krzysiek 60 : n musi byc naturalne
25 kwi 12:23
Marta: czyli musiałoby być licza całkowitą? bo nie ma połówek wyrazów tak?
25 kwi 12:28
Blee:
nie tylko całkowitą co naturalną (bez zera)
nie ma czegoś takiego ja a5.467 wyraz ciągu jest albo a5 albo a6 (albo piąty albo szósty
wyraz ciągu)
25 kwi 12:33
Marta: Dzieki bardzo ♥
25 kwi 12:38