Zadanko maturalne 2014 :)
matematyczna panika : Rozwiąż nierówność −2sin3x≥1 w przedziale <0,2π>
( proszę o wynik

chcę tylko sprawdzić czy mam dobre rozwiązanie)
25 kwi 12:16
Blee:
to pokaż nam swój wynik ... sprawdzimy, czy dobry masz wynik
25 kwi 12:26
matematyczna panika : x∊<7pi/18 11pi/18> ∪ <19pi/18 , 23pi/18> ∪ <31pi/18 , 35pi/18>
25 kwi 12:34
25 kwi 12:54
matematyczna panika : Czemu reszta wypada

?
25 kwi 13:10
Jerzy:
Masz zadany przedział : <0;2π>
25 kwi 13:14
Jerzy:
| | 1 | |
I nierówność: sin3x ≤ − |
| ; a to ma miejsce w przedziale: <210;330> |
| | 2 | |
25 kwi 13:15
Jerzy:
Dobra, moja pomyłka
25 kwi 13:17
matematyczna panika :

Coś czuję że nie do końca rozumiem to zadanie

oto moje rozwiązanie:
sin3x≤−0,5 dla 3x∊<0,6pi>
3x∊<7pi/6 ,11pi/6> ∪ <19pi/6 , 23pi/6> ∪ <31pi/6 , 35pi/6>
x∊<7pi/18 11pi/18> ∪ <19pi/18 , 23pi/18> ∪ <31pi/18 , 35pi/18> dla x∊<0,2pi>
25 kwi 13:20
Jerzy:
sin3x ∊ <7π/6 + 2kπ ; 11π/6 + 2kπ> ⇔ x ∊ < 7π/18 + 2kπ/3; 11π/18 + 2kπ/3>
Teraz podstawiasz pod k liczby calkowite i wyłapujesz kąty z zadanego przedziału.
25 kwi 13:36
matematyczna panika : x ∊ < 7π/18 + 2kπ/3; 11π/18 + 2kπ/3> ⇒ x∊< (7pi+12kpi)/18 , (11pi+12kpi)/18> dla x∊<0,2pi>
dla k=0
x∊<7pi/18 , 11pi/18>
dla k=1
x∊<19pi/18 , 23pi/18>
dla k=2
x∊ <31pi/18 , 35pi/18>
w sumie x∊<7pi/18 11pi/18> ∪ <19pi/18 , 23pi/18> ∪ <31pi/18 , 35pi/18> czyli się zgadza
25 kwi 13:51