Udowodnij ze nierownosc jest prawdziwa dla dowolnej liczby rzeczywistej
Marta: Chodzi mi o zinterpretowanie zadania, ponieważ rozwiązać rozwiązałam lecz nie wiem jak i
dlaczego ma brzmieć odpowiedz.
ZAD:
Udowodnij, że nierownosc (x2−3)2 + x4≥ 4 1/2 jest prawdziwa dla dowolnej liczby rzeczywistej
Z nierównosci wyszło mi x= √2
i pytanko czy jestprawdziwa czy nie
25 kwi 12:14
Tadeusz:
z nierówności tak Ci wyszło?
25 kwi 12:18
Marta: tak, robiłam ze zmienna t
25 kwi 12:22
Tadeusz:
x4−6x2+9+x4−4,5≥0
2x4−6x2+4,5≥0
x4−2x2+2,25≥0
(x2−1)2+1,25≥0
i sprecyzuj odpowiedź
25 kwi 12:23
25 kwi 12:26
Marta: no w tym rzecz ze własnie z tą odpowiedzia mam problem
25 kwi 12:27
Blee:
a dlaczego nie rozpatrzyłaś warunku: Δ
<0
25 kwi 12:29
Tadeusz:
czy dla Ciebie równanie i nierówność to to samo

?
25 kwi 12:30
Blee:
chwila ... co ja piszę

wyszła Ci Δ = 0 ... oraz a=2 > 0 ... czyli parabola ma ramiona skierowane do góry, oraz nie
przyjmuje wartości mniejszych niż miejsce zerowe ... czyli wszelkie wartości są nieujemne
c.n.w.
25 kwi 12:32
Tadeusz:
ale ja też "skaszaniłem"
25 kwi 12:33
Tadeusz:
x4−3x2+2,25≥0
(x2−1,5)2≥0
25 kwi 12:35
Marta: No tak, czyli jest prawdziwa?
25 kwi 12:37
Tadeusz:
a czy jakakolwiek liczba podniesiona do kwadratu moze dać ujemna

?
25 kwi 12:41
Marta: no nie
25 kwi 12:46
an: (
√−1)
2=
25 kwi 13:13
Blee:
an −−− liczba rzeczywista
25 kwi 14:18
an: to było do
Tadeusz: a czy jakakolwiek liczba podniesiona do kwadratu moze dać ujemna

?
25 kwi 15:28
Tadeusz:
a może ...
25 kwi 15:39
kochanus_niepospolitus:
W zamyśle Tadeusz mówisz o liczbie rzeczywistej
25 kwi 15:40
Tadeusz:
przecież to maturzystka
25 kwi 15:46