Kursy
Srednia : Pan X znalazl piec ofert kursow
Srednia cena tych kursow to 720 zl
Po pewnym czasie cena jednego z nich zmalala o 50 zl
Jak jest teraz srednia cena kursow ?
25 kwi 11:36
Blee: O jedna piata tej wartosci
25 kwi 11:37
Srednia : A dlaczego tak ?
25 kwi 11:38
Blee:
"Łopatologicznie":
a,b,c,d,e −−− ceny poszczególnych kursów
wiemy, że średnia cena to 720, więc:
| a+b+c+d+e | |
| = 720 ⇔ a+b+c+d+e = 3'600 |
| 5 | |
teraz, jeden z kursów potaniał o 50, więc mamy:
a+b+c+d+(e−50) = a+b+c+d+e − 50 = 3'600 − 50
więc nowa średnia to:
| 3600 − 50 | |
| = 720 − 10 = 710 |
| 5 | |
teraz widzisz skąd
25 kwi 11:43
Srednia : Tak widze dzieki .
25 kwi 11:48