Ksiazki
Srednia : Zosia wszystkie swoje ksiazki trzymana 6 polkach
Na jednej polce jest srednio 20 ksiazek
Jak zmieni sie srednia liczba ksiazek na polce gdy Zosia
Przeniesie 10 ksiazek z najwyzszej polki na najnizsza
b) na kazda polke dolozy jeszcze po 1 ksiazce
c) dokupi 12 ksiazek i polozy je wszystkie na 1 polce
1
d) sprzeda
wszystkich swoich ksiazek
4
25 kwi 11:24
aniabb:
a) bez zmian suma /6 półek nadal taka sama
b) wzrośnie o 1 (suma +6)/6 =średnia +1
c) wzrośnie o 2 (suma +12)/6 =średnia +2
d) zmaleje o 5 (20•6−30)/6 = 15