optymalizacja
antek999: Rozważamy zbiór ostrosłupów spełniających warunki :
−podstawą ostrosłupa jest romb o boku 10
−wszystkie ściany boczne są nachylone od płaszczyzny podst. pod tym samym kątem
−suma wysokości ostrosłupa i wysokośc jednej ściany bocznej jest równa 8
Wyznacz Pc tego ostrosłupa, ktorego objetosc jest najwieksza.
25 kwi 10:13
Blee:
Na poczatek skoro bok podstawy jest ustalony, to podstawa bedzie kwadrat (mozesz latwo to
sprawdzic).
W takim razie masz trojkat prostokatny: H, 5, h. (Gdzie H −−− wysokosc ostroslupa, h −−−
wysokosc sciany bocznej)
Szukasz maksymalnego H przy warunku H+h =8
25 kwi 10:30
Paweł: Podstawą ostrosłupa jest romb, nie kwadrat.
25 kwi 10:32
antek999: niestety Paweł ma rację
25 kwi 10:44
Blee:
A szczegolnym przypadkiem rombu jest ... kwadrat
25 kwi 10:49
Jerzy:
Kwadrat jest rombem.
25 kwi 10:51
Jerzy:
Jak sobie antek999 wyobrażasz ten ostrosłup, jeśli w podstawie nie jest kwadrat ?
25 kwi 10:53
Blee: Ale teraz troche pomyslalem i niestety nie mozna rozpatrywac osobno podstawy i wysokosci
ostroslupa bo wysokosc rombu wplywa przy tych zalozeniach na wysokosc ostroslupa
25 kwi 10:54
Blee: Niech:
a −−−− wysokosc rombu (a ≤ 10)
H −−− wysokosc ostroslupa
h −−− wysokosc sciany bocznej
h = 8 − H
| | 64−a2 | |
(8−h)2 = h2 + a2 ⇔ h = |
| <−−− stad a <8 |
| | 16 | |
I tutaj szukamy maksimum.
Pozniej wyznaczamy h i liczymy P
c
25 kwi 10:58