1−3 | 1 | |||
t1 = | = − | |||
4 | 2 |
1+3 | ||
t2 = | = 1 | |
4 |
1 | ||
cosx = − | v cosx = 1 | |
2 |
2π | 4π | |||
Z wykresu odczytuję, że x ∊ {0, | , | , 2π}. | ||
3 | 3 |
4π | ||
W odpowiedzi jest to samo oprócz x = | . Wydaje mi się, że mam rację, ale wolę się kogoś | |
3 |
√3 | 1 | 1 | |||
*sin x + | *cos x = | ||||
2 | 2 | 2 |
π | π | 1 | ||||
(sin x)*(cos | ) + (sin | )*(cos x) = | ||||
6 | 6 | 2 |
π | 1 | |||
sin(x+ | ) = | |||
6 | 2 |
π | π | |||
x+ | = | +2kπ | ||
6 | 6 |
π | 5π | |||
x+ | = | +2kπ | ||
6 | 6 |
4π | 2π | |||
x = | +2kπ = | +2kπ | ||
6 | 3 |
2π | ||
stąd: x=0, x=2π, x = | i nic więcej | |
3 |
x | x | xc | ||||
√3.2sin | cos | =2sin2 | . | |||
2 | 2 | 2 |
x | ||
(1) sin | =0 | |
2 |
x | x | x | ||||
√3cos | =sin | i sin | ≠0, | |||
2 | 2 | 2 |
x | ||
po podzieleniu stronami przez sin | ||
2 |
| |||||||||||
√3 | =1 | ||||||||||
|
x | ||
(2) tg | =√3. | |
2 |
2π | ||
Równanie (1) na przedziale <0,2π> ma rozwiązania 0 i 2π. a rozwiązaniem (2) jest | . | |
3 |
x | ||
...=2sin2 | . | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |