system trojkowy
Krzysiek60: Liczby
a) 2013
b) 1113
101213 zapisac w sytemie dziesiatkowym
24 kwi 22:19
Basia:
a=1*30+0*31+2*32 = 1+18=19
b=1*30+1*31+1*32 = 13
c=1*30+2*31+1*32+0*33+1*34 = ...................
policz już sam
24 kwi 22:22
Adamm:
2013=2*32+0*3+1*30=19
podobnie inne
24 kwi 22:22
aniabb: od końca
a) 1•1+0•3+2•9= 1+18=19
b)1•1+1•3+1•9 = 1+3+9= 13
c) 1•1+2•3+1•9+0•27+1•81 = ...
24 kwi 22:23
Krzysiek60: Dobry wieczor

dziekuje . Policze
A takie zapisac w systemie dwojkowym i trojkowym
4, 9 , 20, 32
Do tej pory do niczego nie bylo mi to potrzebne wiec dopytuje .
24 kwi 22:27
Krzysiek60: np 4= 4*100 i co dalej z tym zrobic?
24 kwi 22:35
Basia:
w dswójkowym
4=22 więc masz 1002
9=8+1 więc masz 1001
20 = 16+4 = 24+22 = 10100
32=25 = 100000
w trójkowym
4 = 3+1 ⇒ 11
9 = 32 ⇒ 100
20 = 2*9+2 = 2*32+2 ⇒ 202
32 = 27+5 = 33+31+2 ⇒ 1012
24 kwi 22:39
aniabb: system pozycyjny mówi że na kolejnych pozycjach są kolejne potęgi podstawy
normalnie jest to 10 więc masz rząd jedności (100) rząd dziesiątek (101) rząd setek (102)
w trójkowym masz
rząd jedności (30) rząd trójek (31) rząd dziewiątek (32)
czyli jak masz 4 to jest 1 trójka i 1 jedności więc 410=113
24 kwi 22:39
Krzysiek60: Dziekuje bardzo . Postaram sie to rozkimac
24 kwi 22:43
aniabb:

czyli jak sam widzisz liczba 123 to 1setka +2dziesiątki +3jedności
liczba 4 to 0setek +0dziesiątek +4jedności
tak samo w trójkowym
liczba 4
10 to 1trójka + 1 jedności czyli 11
3
24 kwi 22:44
24 kwi 22:46
Basia: praktycznie:
sprawdzasz która największa potęga podstawy systemu "zmieści się" w Twojej liczbie
czasem może zmieścić się więcej niż raz
na przykład 65 w systemie trójkowym
max to 33 = 27 (bo 34=81 za duże) i to się zmieści dwa razy
65 = 2*33+11
w 11 mieści się 32 tylko raz
masz
65 = 2*33+32+2 = 2*33+1*32+0*31+2*30
czyli mamy 2102
24 kwi 22:48
Krzysiek60: Jeszcze raz wielkie dzieki

Musze byc przygotowany jak mnie mlody o to zapyta
24 kwi 22:53
24 kwi 23:21
Krzysiek60: Podziekowal
24 kwi 23:26
Maciess: Jeśli to coś pod informatyka to polecam ksiązke do E.12 z Helionu. Cały rozdział opisujący
pozycyjne systemy liczbowe i działania na nich.
Tu masz jeszcze przeliczanie na hexe
http://prntscr.com/j9ojwt
24 kwi 23:32
Dziadek Mróz:
32 | 0 32/2 = 16 + reszta 0
16 | 0 16/2 = 8 + reszta 0
8 | 0 ...
4 | 0
2 | 0
1 | 1
3210 = 10 00002
32 | 2 32/3 = 10 + reszta 2
10 | 1 10/3 = 3 + reszta 1
3 | 0 ...
1 | 1
3210 = 10123
25 kwi 17:31
Grześ: a)8120601
b)1367631
c)1.036741e+12
25 kwi 22:34