prawdopodobieństwo warunkowe
nixk:

Uczestnik turnieju rzuca rzutkami do tarczy o punktach przyznawanych
tj. na rys. obok (promienie danych okręgów są w odpowiednio w stosunku 1:2:3)
(Trzy okręgi w sobie najmniejszy w środku więc policzyłem że maja pola odpowiednio 1π, 3π,5π)
Wiemy, że zawsze trafia w tarczę.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma uzyskanych przez zawodnika punktów będzie wynosić
dokładnie 6,
pod warunkiem, że w pierwszym rzucie zdobędzie 2 punkty.
A 17/27α
B 19/27
C 1/3
D 13/27
24 kwi 21:18
Basia: a ile razy rzuca?
24 kwi 21:24
nixk: 3 razy
24 kwi 21:24
nixk: i w odpowiedzi A oczywiście nie powinno być α
24 kwi 21:25
Basia: pole całej tarczy to 9π
ponieważ już zdobył 2 punkty mamy możliwości:
1+3
3+1
2+2
co daje
| 5 | | 1 | | 1 | | 5 | | 3 | | 3 | | 19 | |
P(A∩B) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 81 | |
| | | 19 | | 19 | |
P(A|B)= |
| = |
| *3 = |
| |
| | | 81 | | 27 | |
24 kwi 21:42
nixk: Dziękuję bardzo !
24 kwi 21:51
Basia: coś mi się tu jednak nie podoba;
moim zdaniem powinno być
| 3 | |
P(A∩B) = |
| *(to co wyżej) |
| 9 | |
24 kwi 21:53
nixk: Jest to zadanie z matury układanej przez studentów, więc może być błąd w odpowiedziach.
24 kwi 21:56