Zadania maturalne Krzysztof Pazdro
bluee: Pierwszy odcinek koła o polu P
1 powstał z okręgu o środku O i promieniu r = |OR
1| =
|OS
1| po odcięciu odcinkiem R
1S
1. Drugi odcinek koła powstał następująco: prosta
prostopadła do półprostej OR
1 i przechodząca przez S
1 przecina półprostą OR
1 w
punkcie R
2. Odcinek S
2R
2 odcina od koła o środku w O i promieniu |OR
2| = |OS
2|
odcinek o polu P
2. Po zatoczeniu łuku o środku w O i promieniu OR
2 powstaje punkt S
3
na półprostej OS
1 itd. powstaje nieskończony ciąg odcinków coraz mniejszych kół. Oblicz
sumę nieskończonej liczby wszystkich tych odcinków kół i określ ją jako funkcję a (wyrażonego
w radianach) i r.
To link do arkusza maturalnego za zbioru Krzysztofa Pazdro.
http://www.zs3.wroc.pl/katalogi/nauczyciele/przedmioty/matematyka/zadania/arkusz%20PR%202015%20w_oszczedna.pdf
Chodzi o zadanie 14 (w arkuszu jest rysunek).