Ciag arytmetyczny
the foxi:
Dany jest ciąg arytmetyczny a
n. Dzieląc wyraz dziesiąty przez siódmy otrzymujemy3 i reszty 1.
Oblicz iloczyn dziesięciu początkowych wyrazów ciągu b
n=(0.125)
an.
Mogę prosić o małą wskazówkę?
24 kwi 19:17
Adamm:
(0,125)a1+a2+...+a10 − to masz obliczyć
a10=3*a7+1, a10, a7∊Z (całkowite) − to wiesz
24 kwi 19:24
Pytający:
b1*b2*...*b10=(0.125)a1+a2+...+a10
a1+a2+...+a10=5(a1+a10)
a1+9r=3(a1+6r)+1
24 kwi 19:25
Pytający:
Świat wciąż jest dziwny.
24 kwi 19:26
the foxi:
Faktycznie, a ja szukałem wzoru ogólnego a
n...
Dziękuję bardzo!
24 kwi 19:29