Równanie
Natalia: Rozwiąż równanie
−2x3 + 9x2+6x+3=0
23 kwi 23:23
PW: Sądząc po innych pytaniach przypuszczam, że jesteś w szkole średniej, dlatego pytam:
− Czy na pewno dobrze przepisane?
Równanie nie ma wymiernych pierwiastków, a znalezienie niewymiernego wykracza poza wymagania
programowe.
24 kwi 16:18
Mariusz:
PW czyżby , może się okazać że wszystko potrzebne mają w liceum
−2x
3+9x
2+6x+3=0
2x
3−9x
2−6x−3=0
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2(y+ |
| )3−9(y+ |
| )2−6(y+ |
| ) −3=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 27 | | 27 | | 9 | | 3 | |
2(y3+ |
| y2+ |
| y+ |
| )−9(y2+3y+ |
| )−6(y+ |
| )−3=0 |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 27 | | 27 | | 81 | |
2y3+9y2+ |
| y+ |
| −9y2−27y− |
| −6y−9−3=0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
y=u+v
| | 39 | | 51 | |
(u+v)3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 39 | | 51 | |
u3+3u2v+3uv2+v3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 51 | | 39 | |
u3+v3− |
| +3u2v+3uv2− |
| (u+v)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 51 | | 13 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 4 | | 4 | |
(* Tutaj używamy podstawień , wzorów skróconego mnożenia , grupowania wyrazów
usunęli to ? *)
| | 13 | |
3(u+v)(uv− |
| )=0 (* u+v nie możemy przyrównać do zera bo założyliśmy że y=u+v *) |
| | 4 | |
(*Otrzymaliśmy wzory Vieta dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3 *)
Tutaj zapisujemy równanie w postaci układu równań
a następnie układ równań przekształcamy do postaci wzorów Vieta dla równania kwadratowego
(* Układy równań , wzory Vieta , równanie kwadratowe też im usunęli ? *)
(*Aby sprawdzić czy znaleziony pierwiastek jest jedyny przyda się też twierdzenie Bezout i
dzielenie wielomianów, tego też już nie mają ? *)
24 kwi 20:49
Maciess: Kurcze, mogłem iść do liceum a nie do technikum. Tam pewnie bym umiał już tak przykłady
rozwiązywać tiaaa
24 kwi 21:58
Krzysiek60: Daj sobie na wstrzymanie .
24 kwi 22:05
Maciess: No dobrze, ale to nie jest tak żeby rozwiązywać takie równania to trzeba mieć pojęcie o
liczbach zespolonych?
24 kwi 22:20