Całka wielowymiarowa
DalejMęczęCałki: czy jak mam całkę
∫∫(x+y)dxdy dla IxI+IyI≤1 to czy po zrobieniu sobie rysunku muszą ją jakby rozpisać z x czy
mogą być to liczby?
chodzi mi czy oba zapisy są poprawne:
1. ∫ od 0 do 1 ( ∫ od x−1 do −x+1 (x+y)dy) dx
2. ∫ od −1 do 1 ( ∫ od −1 do 1 (x+y)dy) dx ?
23 kwi 22:57
jc: Nic nie musisz rozpisywać. Całka = 0. Pomyśl dlaczego.
23 kwi 23:50
Mila:
| | 1 | |
0∫1[x−1∫−x+1(x+y)dy] dx= |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
−1∫0[−x−1∫x+1(x+y)dy] dx=− |
| |
| | 3 | |
24 kwi 00:07